او ابتدا با توضيح اتوماسيون شبکه (Network Automation) گفت: «اتوماسيون شبکه (Network Automation) يک فرآيند اتوماسيوني براي پيکربندي، مديريت و آزمايش، استقرار و عملکرد دستگاههاي فيزيکي و مجازي موجود در يک شبکه است. اين امر سبب ميشود کليه فعاليتها و فرآيندهاي تکراري که روزانه در شبکه انجام ميشود به صورت خودکار کنترل و مديريت شوند و باعث بهبود دسترسي به خدمات شبکه ميگردد. نرمافزارهاي اتوماسيون شبکه (Network Automation) به دو دسته تقسيم ميشوند؛ نرمافزارهاي متنباز (Open-source software) و نرمافزارهاي غيرمتنباز، آنچه نبايد فراموش کرد هر يک از نرم افزار ها و يا راه حل هاي موجود براي خودکار سازي شبکه داراي مزايا و معايب هستند و معيار انتخاب يک نرم افزار و يا راه حل نبايد بدون بررسي دقيق صورت گيرد چرا که ممکن است راه حل ياد شده براي سازمان شما بهينه نباشد. پس بايد توانايي نيروهاي خود و انتظاراتتان از نرم افزار را براي شبکه خود در نظر بگيريد.» خجستهبخت در ادامه چنين توضيح داد: «به عنوان مثال Cisco NSO که اگرچه در حدود سال 2014 ارائه شد اما اکنون بسيار باب شده است نرمافزاري ارکستريشن (Orchestration) براي اتوماسيون شبکه است که قابلت abstraction را ارايه ميدهد، شايد ويژگيهاي بسيار مثبتي را در اختيار شما قرار دهد اما نبايد هيچگاه اين اصل را فراموش کنيد که بهترينها راه کار براي شما بهترين عملکرد را به همراه نخواهد داشت و بايد نيازمنديهاي خود را کشف و نسبت به آن داوري کنيد.»
اين کارشناس حوزه امنيت زيرساختي، با بيان اين که وقتي فناوري را براي عملکرد بهتر وارد وظايف کاري خود ميکنيد ، در واقع در حال استفاده از اتوماسيون چرا که در ان وظيفه به دنبال به حداقل رساندن ورود انسان هستيم، او همچنين اضافه کرد: «مزيت عمده اتوماسيون شبکه (Network Automation) کاهش تعاملات ميان انسان و ماشينها است و مهمترين ويژگي آن کاهش خطاي انساني است. چرا که انسان از بُعدي احساسي برخوردار است و هر لحظه ممکن است بسته به احوالات روحياش مرتکب خطايي شود. در اين زمينه آماري جهاني وجود دارد که معتقد است عامل 70 درصد خرابيها در شبکه خطاي انساني است. اگر اين 70 درصد خطاي احتمالي را در حوزه کسبوکارهاي مالي در نظر بگيريد درمييابيد که چه تبعات جبرانناپذيري دامنگيرتان خواهد شد. ديگر ويژگي مثبت اتوماسيون، افزايش سرعت دسترسي به نتايج مدنظر است.
در حالي که ميدانيد اگر قصد افزايش سرعت بدون استفاده از اتوماسيون را داشته باشيد با ضريب فزاينده خطاي انساني مواجه خواهيد شد اما در اتوماسيون هم سرعت افزايش پيدا ميکند و هم خطاي انساني کاهش مييابد و در امر خدمترساني به مشتري موجب ايجاد مزيتي رقابتي خواهد شد.»
او تصريح کرد: «از جمله اتفاقات قابل توجه در حوزه اتوماسيون شبکه (Network Automation) آن است که با وجود اين که چندين سال از عمر آن ميگذرد اما در سال 2023 بود که اين عبارت به پر جستوجوترين عبارت گوگل تبديل شد.
اين که چرا در طول اين مدت که ميتوان بالغ بر 10 سال تخمينش زد کسي به سراغ اتوماسيون شبکه (Network Automation) نرفت و اکنون مورد توجه قرار گرفته است سوالي است که بايد به آن پاسخ داد. يکي از دلايل اين اتفاق آن است که بسياري از انسانها در مقابل تغيير مقاومند و ترجيح ميدهند به همان شيوه سنتي عمل کنند. اين جمله را بارها شنيدهايم که اجازه دهيد آنچه کار ميکند به کار خود ادامه دهد.
اين در حالي است که امروز سرعت رشد داده و ارتباطات از فناوري پيشي گرفته است و تکنولوژي روز ديگر قادر به پاسخگويي به نيازهاي ما نيست. بسياري از مديران فعال در حوزه IT در کشور ما نيز پذيراي اتوماسيون شبکه (Network Automation) نيستند و ترجيح ميدهند با همان ابزارهاي ساده ممکن به مديريت بپردازند در حالي که جلو زدن سرعت دادهها از تکنولوژي و فناوري ديگر به آنها اجازه مديريت تجهيزات به شيوه قبل را نخواهد داد.»
خجستهبخت با بيان اين که ما در آستانه ورود به دنياي اتوماسيون شبکه (Network Automation) هستيم ادامه داد: «من به شما قول ميدهم که تا 5 سال آينده مناسبات بازار کار بر همين اساس تغيير خواهد کرد هر چند اين به آن معنا نيست که شروع به تعديل نيروهاي خود کنيم بلکه به اين معناست که بايد شروع به فرهنگسازي براي تغيير ديدگاهها کرد به گونهاي که رو به آموختن ابزارهاي اتوماسيون شبکه (Network Automation) بياوريم.»
او در بخش دوم صحبتهايش به معرفي ابزارهايي چون Ansible، Puppet و Chef به عنوان نرمافزارهاي متنباز (Open-source software) شناخته شدهاي پرداخت که تا پيش از اين در دنياي سرورها و نه اتوماسيون شبکه (Network Automation) به کار ميرفتند و اکنون خود را وارد بازار اتوماسيون شبکه (Network Automation) کردهاند. او اين نرمافزارها را به دو دسته مدلسازي عامل بنيان، عامل مبنا يا عاملمحور (Agent based Modeling) و در مقابل مدلسازي بدون عامل (Agent less Modeling) تقسيم کرد.
خجستهبخت همچنين تصريح کرد شايد کاربر از خود بپرسد که چه نيازي به استفاده از ابزارهاي اتوماسيون دارد و چرا نميتواند از زبانهاي برنامهنويسي مانند زبان برنامهنويسي پايتون (Python) استفاده کند؟ او ادامه داد: «ابزارهايي چون Ansible، Puppet و Chef پوستهاي براي امروزه ايجاد ميکنند. پوستهاي که باعث ميشود کاربر نهايي نيازي به علم برنامهنويسي نداشته باشد. داوري نهايي در مورد اين ابزارها به تخصص نيروهاي سازمانها برميگردد و اگر نيروهاي متخصص و آگاه به زبانهاي برنامهنويسي پايتون (Python) و يا Go را در اختيار داريد صددرصد بايد به سراغ همان برويد و Ansible، Puppet و Chef براي کارهاي معموليتان پاسخگو هستند و نه کارهاي پيشرفتهتان.»
او با اشاره به اين که اميدوار است که شرکتها آرامآرام به سمت استفاده از اتوماسيون شبکه (Network Automation) بروند تاکيد کرد که به دنبال اين شبکه نرفتن تا همين حالا نيز به معناي از دست دادن زمان بوده است. خجستهبخت در پايان، به اتوماسيونسازي در زيرساخت بانک ملت اشاره کرد و فهرست نرمافزارهاي مجاز قابل استفاده کاربران را نام برد که بهگفته او بهعنوان مزيتهاي اتوماسيونسازي قلمداد ميشوند. اين فهرست شامل اين موارد ميشود: جستوجوي آدرس آيپي، جستوجوي نقطه اتصال تجهيز از طريق آدرس MAC، جستوجوي نقطه اتصال تجهيز از طريق آدرس IP، جستوجوي تجهيز براساس سريال نامبر، بررسي تطبيقپذيري ليست دسترسي، تبديل شماره VLAN به آدرس IP و استخراج تمامي سياستهاي دسترسي روي فايروال.
0 دیدگاه